Skip to content

Keresés

[wpcs_search]
Bejelentkezés
jou huid

Az Ön bőre

A bőr testünk legnagyobb szerve. Bőrünk véd bennünket a külvilág káros hatásaival szemben.  Gondoskodik róla, hogy ne nőjön meg gyorsan hőmérsékletünk, hogy ne hűljünk ki és ne száradjunk ki.  A bőr tapintóérzékének köszönhetően érzünk dolgokat, például még libabőrösek is lehetünk. Bőrünk tesz bennünket felismerhetővé a körülöttünk lévők számára.

Arcbőrünk mozdulataival kifejezhetünk örömöt, bánatot vagy fáradtságot. Röviden, a bőrünk tesz bennünket azzá, amik vagyunk, és ezért megérdemel minden figyelmet és törődést.

 

A bőr több rétegből áll, és kívülről egy faggyúréteg borítja. Ez alatt a faggyúréteg alatt található a szaruréteg, az a réteg, amely elhalt bőrsejtekből áll. Lehet, hogy furcsán hangzik, de ennek a rétegnek két fontos funkciója is van: az első funkcióval a vegyi anyagok, a víz és a baktériumok bőrbe jutását gátolja meg, míg a második funkcióval megakadályozza a nedvesség elpárolgását a bőrből, így védve azt a kiszáradástól.

 

Bőrünk állapota számos tényezőtől függ, mint például a korunk, életstílusunk, az éghajlat és a környezet, amelyben élünk, valamint pszicho-szociális körülményeink. Ezek a tényezők változásokat idézhetnek elő bőrünk állapotában, amelyek következtében az szárazzá, zsírossá vagy akár megereszkedetté válhat.