Skip to content

Keresés

[wpcs_search]
Bejelentkezés
huid type

Bőrtípusok

Úgy tűnik, hogy nehéz bőrünket megfelelően elemezni. Tanulmányok rámutattak, hogy ötből négy nő nem tudja saját bőrtípusát pontosan meghatározni. Ha szeretné bőre egészségét és szépségét megőrizni, fontos, hogy ismerje bőrének típusát. Ugyanis ha nem a bőrtípusának megfelelő ápoló termékeket használja, akkor az nem szolgálja bőre egészségét.  Az arcápolásában a bőrtípusokat az alábbi kategóriákba soroljuk:

Normál bőr. Puha és selymes tapintású, egyenletes és természetes színe van, bőrpír nélkül. A bőr nem zsíros és nem száraz, a pórusok egyáltalán nem vagy csak alig láthatók. Bőrirritációk és szennyeződések (aknék) nem jelentkeznek. Habár a bőrnek nincs problémája, az arcbőr egyensúlyának megőrzése, valamint a bőröregedés és a ráncképződés megelőzése érdekében fontos a bőr bőrtípusának megfelelő ápolása.

A vízhiányos bőr gyakran durva tapintású, sokkal kevésbé selymes és feszes. A bőrön megjelennek apró ráncok és a bőr csillog. A bőr barrierjének károsodása következtében a bőr túl sok nedvességet veszít. A bőr nedvességtartalmának csökkenése a bőrproblémák kialakulásának egyik legfontosabb kiváltó oka. Bőrén megjelenhetnek tisztátlan pontok is, amelynek hátterében általában valamely bőrzsír, pl. a faggyú áll, ahogy azt a vízhiányos bőr esetében tapasztalhatjuk. A vízhiányos bőrből gyakran száraz bőr lesz. A vízhiányos bőr ápolásának középpontjában a hidratálás áll.

Száraz bőr esetén a bőr barrierje sérült, és a bőr elveszítette természetes működési képességét. A bőr feszes, durva és kellemetlen tapintású, megjelennek rajta pikkelyes pontok, berepedezések és ráncok. Az arc fénytelennek és szürkének is tűnhet. Száraz bőr esetén lecsökkent a bőrben található zsírok mennyisége, amelynek következtében a felső bőrrétegben mikroszkopikus nagyságú nyílások keletkeznek, és ezeken keresztül veszíti el a bőr nedvességtartalma nagy részét. Ezért nevezzük a száraz bőrt gyakran zsírszegény bőrnek is. A száraz bőr ápolásánál a legfontosabb cél a bőr természetes védőrétegének megerősítése és helyreállítása.

A zsíros bőr általában a megnövekedett faggyú-termelődés egyenes következménye. A zsíros bőrt különösen arról lehet felismerni, hogy láthatóan fényes és zsíros. Ezek a jelek a nap folyamán egyre erősödnek. Zsíros bőrön a pórusok egyértelműen megmutatkoznak. A zsíros bőr sok kellemetlenséget okozhat, főleg ha ez a tulajdonság acnékban, mitesszerekben vagy csillogó arcbőrben nyilvánul meg. Ilyen esetben beszélünk tisztátlan bőrről.

A tisztátlan bőr kialakulásához több tényező is vezethet. Ezek egyike a túlzott faggyú-termelődés. A faggyú termelődését a hormonháztartás befolyásolja. Ezzel a bőrtípussal gyakran találkozunk tinédzserek és várandós nők körében. A tisztátlan bőr fő ismertetőjegyei az acnék, a mitesszerek és a kitágult pórusok. A tisztátlan pontok elsősorban a homlokon, az orron és az állon (T-zónának is nevezzük) jelennek meg, de ugyanígy előfordulhatnak az arcon, a nyakon, a vállakon, a dekoltázson vagy a háton is.

A legtöbb ember kombinált bőrtípusú, ilyenkor a zsírosabb és szárazabb bőrfelületek együttesen fordulnak elő. Kombinált bőrtípus esetén az arc száraz, míg a homlok, az orr és az áll (T-zónának is nevezzük) bőre inkább zsíros tapintású. A pórusok a T-zónában gyakran tágak, míg az arc pórusai sokkal finomabbak. Mitesszerek kialakulhatnak, és a nap folyamán a T-zóna megfényesedik.

Az emberek felének - bizonyos fokig - érzékeny a bőre. Ez azt jelenti, hogy a bőr gyorsan reagál külső ingerekre és kiegyensúlyozatlanná válik, ami túlérzékenységhez és kisebb irritációkhoz vezethet. A bőr gyakran vékonyabb az átlagosnál, és finom szerkezetű. Ezek az irritációk olyan reakciókat váltanak ki, mint például a pirosodás, a foltok megjelenése vagy a feszítő érzés. Az érzékeny bőr gyakran szélsőségesen reagál olyan ingerekre, mint pl. a hőmérséklet- és időjárás-változás, vagy akár kozmetikumok használatakor is.

Bőröregedés 35 év felett

A bőr öregedésének első jelei már harminc év felett láthatóak lehetnek az arcon. Ilyenkor kisebb ráncok jelennek meg a homlokon, a szemöldökök között, a száj környékén és a szem környékén (szarkalábak). Mindez annak tulajdonítható, hogy ebben az életkorban lelassul a test kollagén és elasztin termelődése. A csökkent kollagén- és elasztin-tartalom hatására a bőr elkezd megereszkedni. A bőr öregedésének legfőbb kiváltó oka az UV-sugárzás, amely leépíti a bőrben található elasztint, és ezáltal meggyorsítja az öregedés folyamatát.

Bőröregedés 50 év felett

50 év felett a bőr öregedésének folyamata már sokkal szembetűnőbb. Ebben a korban a bőrben csökken a kollagén és az elasztin mennyisége, valamint a sejtek nedvességmegtartó képessége. A bőr vékonyabb és megereszkedett, gyakran száraz tapintású. Ezek következtében a szarkalábak és a mélyebb ráncok sokkal jobban láthatóak, és kialakulnak a pigment foltok is. A bőr fénytelen lesz.